Norrlångträsk

Kör inte dubbfria vinterdäck på sommaren

Att inte köra med sommardäck under sommaren kan vara riktigt farligt, men trots det är det inte olagligt att fortsätta köra med sina dubbfria vinterdäck året om – men det finns flera anledningar till att bara använda dessa däck på vintern och faktiskt byta till sommardäcken sommartid.

Tidigare har vi tipsat om att köpa ordentliga vinterdäck om man är sugen på att uppleva riktig vinter i fjällen, men även uppe i norr kan det vara en god idé att byta bort de dubbfria vinterdäcken under sommarhalvåret. Många tester visar nämligen att dubbfria vinterdäck på sommaren kan vara rent av farligt och därför har till exempel tidningen Örebro Tribune sammanställt fem tips till varför man faktiskt ska undvika dessa under sommaren och istället köra med riktiga sommardäck.

Fem anledningar att byta till sommardäck:

  1. däckspår bil hjulOdubbade däck slits snabbare – i +15 grader slits odubbade vinterdäck omkring 20 procent snabbare än vad sommardäck gör, så det är mer ekonomiskt att byta däcken.
  2. Längre bromssträcka – i tester har det visats att dessa däck inte har lika bra bromssträcka som sommardäck, då ett sommardäck har en bromssträcka på 28,9 meter och dubbfria vinterdäck har en 43,7 meter bromssträcka i samma hastighet vilken i testet var 80 km/h på våt asfalt.
  3. Högre risk för vattenplaning – mönsterdjupet på dubbfria vinterdäck är tre millimeter och det gör att dessa har sämre vattenplaningsegenskaper jämfört med ett sommardäck där det rekommenderade mönsterdjupet är fyra millimeter.
  4. Ostabila – tester i undanmanövreringar visar att dubbfria vinterdäck är ostabila och det beror på att gummiblandningen som dessa är gjorda av är mjuk och anpassad för låga temperaturer så vid varmare grader är däcken för mjuka och ökar risk för sladd.
  5. Odubbade vinterdäck är farliga – både gummiblandningen och hur däcken är konstruerade är anpassad för låga temperaturer och vinterförhållanden. Därför är dess köregenskaper försämrade överlag på sommaren och på vått väglag.

Sett av listan ovan kan snabbt konstateras: odubbade vinterdäck må vara lagliga att köra med på sommaren men är enligt alla tester inte lika bra anpassade för denna typ av väglag som de är för vinterväglaget – undvik därför att köra med dessa på sommaren!

Den lilla byn med det stora hjärtat