Norrlångträsk

Bästa företaget i Skellefteå kommun

Båt från Sandströms

Att driva ett företag på en liten ort är inte alltid det lättaste. Framför allt inte om det rör sig om ett tillverkningsföretag. Och definitivt inte om den lilla orten ligger i Västerbotten. Det betyder dock inte att det är omöjligt. Långt därifrån, faktiskt. Om inte annat bevisas det av Sandström Innovation, som utsetts till årets företagare i Skellefteå kommun.

Norrlångträsks stolthet var länge Uttern Båtar AB, som grundades på orten 1964. 1996 köptes företaget upp av amerikanska Brunswick Corporation, som även äger Örnvik. Det var början till slutet för Utterns tillverkning i Norrlångträsk. Fyra år efter köpet flyttade ägaren tillverkningen till Skelleftehamn, och bara några få år senare – 2009 – flyttades tillverkningen igen, denna gång till Delphia Yachts i Olecko i Polen.

Arvet efter Uttern

Men det fanns andra som stod beredda att ta över, och fortsätta tillverka båtar i Norrlångträsk. Sandström Innovation tog över den gamla fabrikslokalen i på orten, och fortsatte att tillverka båtar där. En del av dessa är av modeller som Uttern tidigare hade i sitt sortiment. Faktum är att grundarna av Uttern, Rolf och Arne Sandström, idag sitter i styrelsen för Sandström Innovation. Därmed fortsätter de en tradition som sträcker sig nästan 50 år tillbaka i tiden.

Idag tillverkar Sandström 15 olika båtmodeller, och dessutom badtunnor och jordkällare (!). 40 personer är anställda av företaget, och båtarna och badtunnorna finns att köpa hos ett 50-tal återförsäljare i Norden. Samma år som tillverkningen av Uttern-båtarna flyttade från Skelleftehamn till Polen utsågs Sandströms till årets näringslivsprofil i Skellefteå kommun, och fyra år senare fick företaget en annan fin utmärkelse: man utsågs till årets företagare i kommunen. Och det finns ingenting som säger att det inte kan blir fler utmärkelser framöver. Enligt en artikel i Norran har man fler idéer på lager, om vilka nya produkter som man kan komma att lansera i framtiden.

Den lilla byn med det stora hjärtat