Norrlångträsk

Att jobba med frakt i norr

Norrland är fantastiskt vackert och landskapet fyllt av djupa skogar, dramatiska forsar och vackra älvar. Timmer är en vanlig export från norr eftersom de stora skogarna genererar mycket timmer som flitigt används i resten av landet. Ett vanligt jobb där uppe är att arbeta med frakt av olika varor eller timmer.

Om man arbetar med frakt och kör lastbil är vädrets variation avgörande för hur varje arbetspass blir. Det gäller att hålla sig uppdaterad om temperaturer, väglag och väder på SMHI för att undvika olyckor i trafiken. Norrland är känt för dess stora temperaturskillnader i klimatet, på vintern är det mycket snö och stormar och på sommaren är det mycket regn och rusk. Risken för både snöhalka, blixthalka och lövhalka är stor i dessa delar av landet.

Frakta säkert med lastbil

Det är svårt att manövrera stora lastbilar och det är imponerande att så många lastbilsförare klarar det bra. För att lasten ska klara sig är det viktigt att ha rejäla lastpallar och pallkragar. Pallkragar från vida.se är flexibla, returnerbara och har ett brett användningsområde. De är ultimata för materialhantering vid frakt men fungerar lika bra som odlingslådor, läs mer. 25-åriga Frida berättar för Svenska Dagbladet om livet som lastbilschaufför. Hon slutade med sitt jobb som undersköterska och gav sig ut på vägarna istället. Frida lastar på och av sin lastbil flera gånger per dag vilket är ett tungt jobb, men med rätt packutrustning går det bra. Hon ångrar inte en sekund att hon gick en yrkesförarutbildning och kan idag inte tänka sig att jobba med något annat. Hon säger att det bästa med jobbet har växlat under tidens gång:

– ”Under utbildningen tyckte jag att det skulle vara tufft att köra ”på fjärren”, åka långt, men nu vill jag inte det längre. Jag får vara utomhus en hel del, och jag träff­ar mycket folk när jag leverer­ar. Det trivs jag med.”

Den lilla byn med det stora hjärtat